Lšnk: Hem
Lšnk: SŲkLšnk: Hjšlp


Riksdagsfråga om folkbildningslag
Publicerad: 2005-10-05
FOLKBILDNINGSR√ÖDET INFORMERAR 2005-10-05
Information fr√•n Bo Sundqvist tel. 08-412 48 06     
------------------------------
Birgitta Sellén (c) frågar Göran Persson om införandet av en folkbildningslag
------------------------------
Under statsministerns frågestund i riksdagen den 29 september tog Birgitta Sellén (c) upp frågan om införandet av en lag som skulle reglera kommunernas ansvar för finansieringen av folkbildningen. Nedan finns både frågan och svaret taget ur riksdagsprotokollet.
Folkbildning
Anf. 36 BIRGITTA SELL√ČN (c):
Fru talman! Jag tänkte ställa en fråga om folkbildning. Statsministern sade i tisdags många vackra ord i samband med seminariet Perspektiv på folkbildningen, bland annat att tiden talar för folkbildningen och att folkbildningens idé är tidlös. Men i vilken utsträckning ska man styra, sade statsministern, och jämförde med bibliotekslagen där det sägs att kommunerna ska ha ett bibliotek.
Därefter talade statsministern om behovet av en folkbildningslag. Min fundering är om regeringen tänker föreslå det i den proposition som vi väntar på.
Jag oroas över att pengarna skärs ned från kommunerna och också över att det, om det blir en lag, finns kommuner som känner att de får så många ålägganden att de inte riktigt klarar av det hela. Därför skulle jag vilja att statsministern utvecklar detta med en folkbildningslag. En lag tål att tänka på, sade statsministern i tisdags. Jag är, som sagt, tveksam.

Anf. 37 Statsminister G√ĖRAN PERSSON (s):
Fru talman! Ja, det tål att tänka på. Jag angav också några goda argument mot en sådan lag. Men det som får mig att över huvud taget lyfta diskussionen bland folkbildare, för det var i ett sådant forum jag och Birgitta Sellén häromdagen träffades, är helt enkelt att det ser väldigt olika ut i våra kommuner. Några kommuner struntar fullständigt i folkbildningen. Andra kommuner satsar rejält. När man satsar rejält på folkbildningen handlar det om 150 kr per invånare och år i kommunen. Snittet är 40 kr per invånare och år. Det är alltså inga våldsamma belopp vi talar om, utan det är i allra högsta grad små summor.
Jag tycker att vi ska föra en hård och intensiv debatt om det här. Troligen kan vi övertyga ett och annat kommunalråd om vikten av att behålla den infrastruktur för bildningsarbete och kulturupplevelser som folkbildningen utgör, den fria källa till sökande av kunskap och egen växt som studieförbunden representerar samt de glädjestunder och upplevelser som alla kulturprogram för med sig både för dem som annars aldrig skulle få träffa en kulturarbetare och för dem som också är vana vid att njuta av det mer avancerade. Där finns folkbildningen, och den tycker jag att vi båda ska kämpa för och vara rädda om.


------------------------------------------------
FOLKBILDNINGSR√ÖDET INFORMERAR √§r ett digitalt nyhetsbrev som skickas som e-post till enskilda best√§llare p√• folkh√∂gskolor, studief√∂rbund, l√§nsbildningsf√∂rbund m.fl. Varje utskick l√§ggs ocks√• ut i mappen "Folkbildningsr√•det info" > "FBR Informerar" p√• Folkbildningsn√§tet och √§r dessutom tillg√§ngligt p√• r√•dets webb-plats: www.folkbildning.se > fliken "FBR info".

Beställningar av "Folkbildningsrådet informerar" skickas till: FBR-info-prenumeration@folkbildning.net

Eventuella bilagor skickas normalt med som så kallade pdf-dokument, vilket innebär att man måste ha gratisprogrammet Acrobat Reader för att kunna läsa dokumentet på skärmen och skriva ut det (Acrobat Reader kan hämtas från www.adobe.se).

Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm.
Tel: 08-412 48 00, fax: 08-21 88 26.
Klicka fŲr en utskriftsvšnlig version


Adress: Box 730 101 34 Stockholm Sweden Tel: +46-8-412 48 00 Fax: +46-8-21 88 26 E-mail: fbr@folkbildning.se

Producerad av Empir AB