Lšnk: Hem
Lšnk: SŲkLšnk: Hjšlp


Stundtals hätsk debatt om folkbildningen
Publicerad: 2005-12-06
FOLKBILDNINGSR√ÖDET INFORMERAR 2005-12-06
Information fr√•n Bo Sundqvist tel. 08-412 48 06     
------------------------------
Tydliga positioner i debatten om folkbildningen
------------------------------
Under tisdagen debatterade riksdagens ledamöter regeringens budgetproposition 2006 rörande folkbildningen. Tydliga skiljelinjer framträdde främst mellan moderaternas politik och socialdemokraternas och centerpartiets.

Kent Olsson (m) och Lena Adelsohn Liljeroth (m) framf√∂rde st√∂d f√∂r folkbildningens grundverksamhet och att deras avsikt inte √§r att avskaffa den. De riktade dock stark kritik mot att en viss del av studief√∂rbundens verksamhet f√•r statsbidrag, ex cirklar som ‚ÄĚg√∂r ditt eget schampoo‚ÄĚ, ‚ÄĚsnygg, sexig och singel‚ÄĚ. De gav andra exempel genom h√∂gl√§sning ur n√•gra studief√∂rbunds kurskataloger. De menade att deltagarna sj√§lva ska betala f√∂r s√•dana studiecirklar. Det ska inte samh√§llet st√• f√∂r. De ifr√•gasatte hur s√•dana kurser st√§rker demokratin, vilket bla √§r folkbildningens uppdrag. Kurser som √§r utvecklande och l√§rande ska ha st√∂d, inte fritidskurser. De f√∂reslog en nerdragning av anslaget till studief√∂rbunden med 300 miljoner kronor.

Lars Wegendal (s) och Gunilla Carlsson (s) framförde att den borgerliga splittringen inom kulturområdet var totalt och att moderaterna fullkomligt slaktade studieförbundens verksamhet. De gav exempel på vad det skulle innebära att skära bort 300 miljoner, dvs 1/3 del av anslaget till studieförbunden, ca 130 000 studiecirklar. Vidare förde de fram att moderaternas förslag slår mot dom som inte feta plånböcker att betala cirklar med, de sjukskrivna osv. De förde fram vikten av nya individuella möten och att deltagande i en cirkel kunde vara starten på vidare studier på folkhögskola eller i andra former. Folkbildningen ska vara fri och frivillig och inte detaljstyras av politiker. De undrade hur Centerpartiet, som föreslår en ökning på 90 miljoner, ser på moderaternas nerskärning på 300 miljoner. De gav vidare exempel på nerskärningar i flera kommuner av anslag till studieförbunden.

Birgitta Sellén (c) framförde att studieförbunden erbjuder omistliga mötesplatser samt att folkbildningen har en viktig roll att spela inom den framtida vuxenutbildningen när många unga idag lämnar den vanliga skolan med ofullständiga betyg. Hon hoppades att den kommande folkbildningspropositionen skulle innehålla "mycket pengar".
Under senare delen av debatten framförde hon att Centern kommer att stå emot moderaterna och att de kommer att bedriva folkbildning i regeringsförhandlingarna.

Omröstning om budgetpropositionen sker onsdagen 7 december med start 9.00.

Du kan läsa hela debatten i riksdagens protokoll
Det går även att se de avgränsade replikerna i riksdagens webbarkiv här. Klicka på länken till respektive ledamot för inlägg för att välja bland inläggen.

------------------------------------------------
FOLKBILDNINGSR√ÖDET INFORMERAR √§r ett digitalt nyhetsbrev som skickas som e-post till enskilda best√§llare p√• folkh√∂gskolor, studief√∂rbund, l√§nsbildningsf√∂rbund m.fl. Varje utskick l√§ggs ocks√• ut i mappen "Folkbildningsr√•det info" > "FBR Informerar" p√• Folkbildningsn√§tet och √§r dessutom tillg√§ngligt p√• r√•dets webb-plats: www.folkbildning.se > fliken "FBR info".

Beställningar av "Folkbildningsrådet informerar" skickas till: FBR-info-prenumeration@folkbildning.net

Eventuella bilagor skickas normalt med som så kallade pdf-dokument, vilket innebär att man måste ha gratisprogrammet Acrobat Reader för att kunna läsa dokumentet på skärmen och skriva ut det (Acrobat Reader kan hämtas från www.adobe.se).

Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm.
Tel: 08-412 48 00, fax: 08-21 88 26.
Klicka fŲr en utskriftsvšnlig version


Adress: Box 730 101 34 Stockholm Sweden Tel: +46-8-412 48 00 Fax: +46-8-21 88 26 E-mail: fbr@folkbildning.se

Producerad av Empir AB