FOLKBILDNINGSRÅDET INFORMERAR 2004-03-01
Information från Bo Sundqvist tel. 08-412 48 06
------------------------------
Tillträdesutredningen överlämnad till Utbildningsdepartementet
------------------------------
Tre vägar till den öppna högskolan
Tillträdesutredningen överlämnade i fredags betänkandet Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29) till utbildnings- och forskningsminister Thomas Östros.
Utredningen har haft i uppdrag att se över tillträdesreglerna till högskolan och huvudförslagen är i korthet:
Att en sammanslagning av urvalsgruppen BF (folkhögskola) och urvalsgruppen BG (betyg från gymnasieskolan) bör utredas av Högskoleverket (se vidare kapitel 19 s157 i utredningen).
Den grundläggande behörigheten kompletteras med krav på lägst betyget godkänd i kärnämnena svenska och engelska samt projektarbetet.
Ett system med 14 områdesbehörigheter införs. Var och en av dessa områdesbehörigheter består av två delar: behörighetsämnen och meritämnen. Behörighetsämnena utgör de obligatoriska förkunskapskraven, medan meritämnen är ämnen som inte utgör förkunskapskrav, men väl ger extra ”betalt” i termer av meritpoäng. Syftet med att koppla ihop behörighetsämnen och meritämnen är att ge eleverna i gymnasieskolan tydliga incitament att läsa språk, matematik eller någon annan relevant fördjupning eller breddning.
Det ska finnas tre generella urvalsgrunder vid antagningen till högskolan: betyg, prov och av högskolan beslutat urval. Normalt sett ska minst 30 procent av utbildningsplatserna på en viss utbildning fördelas på grundval av betyg, minst 30 procent på grundval av prov och minst 10 procent på grundval av det lokala urvalet. Det ska dock finnas möjligheter att göra undantag från den angivna platsfördelningen om det finns särskilda skäl, t.ex. att utbildningen i fråga är av fort- och vidareutbildningskaraktär.
Universitet och högskolor ska få ansvar för en mer situations- och utbildningsanpassad antagning inom ramen för ett lokalt beslutat urval. Här ska högskolorna ta hänsyn till och värdera annan kunskap än den som dokumenteras i gymnasiebetyg. Universitet och högskolor föreslås få tydliga rekryteringsuppdrag av statsmakterna och då kunna använda det lokala urvalet för att uppfylla dessa mål.
Gymnasiebetygen bör meritvärderas i två steg: först alla kurser som ingår i slutbetyget, och därefter de s.k. meritämnena. Möjligheten att förbättra konkurrenskraften genom att i taktiskt syfte skaffa s.k. reducerat program tas bort. Bara nationella – inte lokala – kurser ska kunna ingå i meritvärdet, och ämnet idrott och hälsa ska inte längre räknas bort vid meritvärderingen.
Möjligheten till utbyteskomplettering försvinner. Utredningen föreslår också att en övre gräns vid meritvärderingen av slutbetyget sätts vid 18,5 poäng och att däröver får prov användas för att skilja sökande åt.
Utredningen föreslår att även prioritetsordning och prov ska kunna användas vid i övrigt likvärdiga meriter.
Utredningen lämnar ett antal förslag till hur högskoleprovet bör moderniseras. Dessutom föreslår utredningen att alla elever i gymnasieskolans sista termin ska få möjligheten att göra ett gratis högskoleprov.
Arbetslivserfarenhet ska även framgent ha ett betydande värde i samband med antagningen till högskolan. Dock föreslår utredningen att det generella och därmed schablonmässiga sätt som används i dag för att premiera arbetslivserfarenhet ersätts av en bedömning av arbetslivserfarenhetens relevans och kvalitet.
De föreslagna åtgärderna föreslås införas år 2007. Förslaget om att använda prioritetsordning och prov vid likvärdiga meriter föreslås dock införas redan 2005 för att komma bort från dagens situation där personer med högsta betygspoängen blir bortlottade.
------------------------------------------------
FOLKBILDNINGSRÅDET INFORMERAR är ett digitalt nyhetsbrev som skickas som e-post till folkhögskolor, studieförbund, länsbildningsförbund m.fl. Varje utskick läggs också ut i mappen "Folkbildningsrådet info" på Folkbildningsnätet, vilken dessutom är åtkomlig från rådets webb-plats: www.folkbildning.se > FBR informerar.
Eventuella bilagor skickas normalt med som så kallade pdf-dokument, vilket innebär att man måste ha gratisprogrammet Acrobat Reader för att kunna läsa dokumentet på skärmen och skriva ut det. (Acrobat Reader kan hämtas från www.adobe.se).
Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm.
Tel: 08-412 48 00, fax: 08-21 88 26.
|