FOLKBILDNINGSRÃ…DET INFORMERAR 2003-03-21
Information från Tore Persson tel. 08-412 48 19
------------------------------
Nytt fortbildningsprogram för folkbildningen
------------------------------
Nu ligger hösten fortbildningsprogram från CFL (Nationellt Centrum för Flexibelt Lärande) klart. Nytt för hösten är en fördjupningskurs ovanpå påbyggnadskursen och en särskild kurs "Mail-målet, en språklig dräkt för folkbildande nätsamtal".
Folkbildningsenheten vid Nationellt centrum för flexibelt lärande (CFL) genomför under hösten 2003 fortbildningskurser i flexibelt lärande för folkhögskollärare, cirkelledare och annan personal på folkhögskolor och i studieförbund. Kurserna kommer att vara inriktade på att stödja och utveckla ett mötesbaserat lärande med hög folkbildningskvalitet.
Förutom den allmänpedagogiska fortbildningshelheten inom området flexibelt lärande, kommer folkbildningsenheten på CFL också fortsättningsvis, som ett resultat av vårt kunskapsbildningsarbete, att erbjuda folkbildningen ett växande antal kortare och särskilt inriktade fortbildningskurser inom samma området. Först ut, under hösten 2003, blir kursen Mailmål - en språklig dräkt för folkbildande nätsamtal. Se nedan, kurs 5:1,
Det allmänpedagogiska fortbildningsprogrammet består dels av en informations- och inspirationsdag, dels av en fortbildningshelhet bestående av tre delar, en baskurs (steg I), en påbyggnadskurs (steg II) och en avslutande Fördjupningskurs (steg III).
Frågor om kurserna kan ställas till Ingemar Svensson CFL, 011-24 04 50, ingemar.svensson@cfl.se eller till Keith Bryant, CFL, 0611–55 79 79, keith.bryant@cfl.se
Kurs 1
Informations- och inspirationsdag kring flexibelt lärande i folkbildningen
En kortare kurs (halv- eller heldag) för lärare, cirkelledare och annan personal på folkhögskola eller i studieförbundsavdelning kring vad som menas med flexibelt lärande i folkbildningen. Vilket mervärde ger det flexibla lärandet folkhögskolestudierna alt. cirkelstudierna och hur kan vår skola alt vår studieförbundsavdelning, framgångsrikt arbeta med det flexibla lärandet? Baskursledare auktoriserade av CFL kommer ut till din skola alt till din studieförbundsavdelning när det passar er och visar, med goda och konkreta exempel, vad man kan åstadkomma med det flexibla lärandet.
Studieförbundsavdelningar anmäler behov hos sina förbund. Vad gäller Folkhögskolorna, samverkar CFL med skolornas regionalt fortbildningsansvariga och med folkhögskolornas Itis-organisation. Intresserade skolor eller Itis-arbetsgrupper skickar anmälan till till inspirationsdag-CFL@folkbildning.net
Kurs 2
Baskurs i flexibelt lärande för folkhögskollärare, cirkelledare eller annan personal i folkbildningen (steg I)
En kurs i grundläggande distanspedagogik för den som saknar eller har liten erfarenhet av folkbildning på distans. Kursen lägger tyngdpunkten på hur man på nätet skapar och upprätthåller det demokratiska mötet och den levande dialogen och hur man kan skapa och genomföra ett flexibelt och mötesbaserat lärande i cirklar och folkhögskolekurser. Kursen omfattar 40 undervisningstimmar och inleds med ett tvådagars internat som följs av 8-9 veckors distansstudier.
Kursen utvecklas och genomförs av CFL.
Den särskilda satsning för att föra ut grundläggande kunskaper i flexibelt lärande som inleddes hösten 2002, kommer att fortsätta under 2003. Av detta skäl kommer CFL att starkt subventionera kostnaderna för att delta i dessa baskurser. Kurserna är avgiftsfria och CFL ersätter även kostnader för resa och internat.
- Intresserade cirkelledare anmäler sig till sitt studieförbund. För studieförbundens lokala cirkelledare, konsulenter och övrig personal genomförs kurserna i samverkan med respektive studieförbund som också handhar rekrytering och antagning av deltagare.
- Intresserade folkhögskollärare anmäler intresse till baskurs-cfl@folkbildning.net med namn, adress, organisation, telefonnummer och e-postadress. Kurserna för folkhögskollärare regionaliseras i största möjliga utsträckning och inleds (om inget annat överenskommes med lokala parter) den 15-16/9 2003 med ett tvådagars internat som följs av 8-9 veckors distansstudier.
Sista ansökningsdag är den 1/9-03.
För mera information om kursen, se www.cfl.se Folkbildning – Fortbildning – Baskurs (steg I)
Kurs 3
Påbyggnadskurs (tidigare Grundkurs) i flexibelt lärande för folkhögskollärare, cirkelledare eller annan pedagogisk personal i folkbildningen (steg II)
Kursen riktar sig till dem som genomgått baskursen eller motsvarande, eller har börjat skaffa sig erfarenheter från folkbildning på distans. Kursen syftar till att fördjupa förståelsen och metodiken i det mötes- och dialogbaserade arbetssättet i distanskurser. Kursen ger deltagarna en pedagogisk och metodisk verktygslåda. En kursplan eller motsvarande skapas som slutuppgift i kursen. Efter avslutad kurs skall deltagarna kunna planera, organisera och genomföra egna distanskurser.
Kursen ges på kvartsfart och är en terminskurs på 18 veckor med tre närträffar á 2 dagar.
Kursstart med närträff äger rum på Tollare folkhögskola den 13-14/10 2003. De övriga den 8-9/1 2004 och den sista den 3-4/3 2004 på platser som bestäms senare. I kursen blandas deltagare från folkhögskolor och från studieförbund.
Kursen, med kursmaterial, är avgiftsfri och CFL ersätter även kostnader för resor och internat. Nersättning i tjänst, står deltagaren eller deltagarens organisation för. Anmälda med egen erfarenhet av att leda kurser/cirklar på distans prioriteras.
Intresserade pedagoger, cirkelledare och folkhögskollärare anmäler intresse till steg2-cfl@folkbildning.net med namn, adress, organisation, telefonnummer och e-postadress. Sista ansökningsdag är den 1/9-03.
För mera information om kursen, se www.cfl.se Folkbildning – Fortbildning – Påbyggnadskurs (steg II)
Kurs 4
Fördjupningskurs i flexibelt lärande för folkhögskollärare, cirkelledare eller annan pedagogisk personal i folkbildningen (steg III)
Kursen riktar sig till dem som genomgått baskursen och påbyggnadskursen eller motsvarande och som har dokumenterade erfarenheter från folkbildning på distans. Kursen syftar till att fördjupa konkret och praktisk metodik och utveckla användningen av tekniska och pedagogiska hjälpmedel som att skapa och arbeta med kurswebbplatser, metoder/modeller för att använda Internet på ett fördjupat sätt i kurser/cirklar, ökad kunskap om FC, mm. Pedagogiska frågeställningar som tex lärmiljöer, lärstilar, och andra frågor behandlas i samband med att tekniska och pedagogiska hjälpmedel prövas. Även ämnesdidaktiska moment ingår. Deltagarnas erfarenheter är viktiga för uppgifternas nivå och uppläggning. Nivågruppering i olika moment kommer att användas om skillnader i förkunskaper är stora.
Kursen ges på kvartsfart och är en terminskurs på 18 veckor med tre närträffar på sammanlagt 6 dagar.
Kursstart med närträff äger rum på Tollare folkhögskola den 15-16 oktober 2003. De övriga den 13-15 januari 2004 och den sista den 10 mars 2004 på platser som bestäms senare. Kursen sker gemensamt för deltagare från folkhögskolor och från studieförbund.
Kursen, med kursmaterial, är avgiftsfri liksom kostnader för internatet. Kostnader för resor till och från internat samt eventuell nersättning i tjänst, står deltagaren eller deltagarens organisation för.
Intresserade pedagoger, cirkelledare och folkhögskollärare anmäler intresse till steg3-cfl@folkbildning.net med namn, adress, organisation, telefonnummer och e-postadress. Sista ansökningsdag är den 1/9-03.
För mera information om kursen, se www.cfl.se Folkbildning – Fortbildning – Fördjupningskurs (steg III)
Kurs 5
Särskilda fortbildningskurser i flexibelt lärande för folkhögskollärare, cirkelledare eller annan pedagogisk personal i folkbildningen
Kurs 5:1
Mailmål - en språklig dräkt för folkbildande nätsamtal
Mailmål är ett skriftbaserat samtalsspråk som kan användas i distanskurser med folkbildningskvalitet.
Under en inledande distansperiod tillämpas olika samtalssituationer som sedan analyseras vid en fysisk träff. Frågeställningar att reflektera över presenteras även under distansperioden liksom en inbjudan till deltagarna att själva ställa frågor inför det fysiska mötet. Under mötet görs reflektioner om distansperioden och konversationsövningar genomförs på mailmål. Övningarna följs sedan upp med utvärderande samtal.
Kursen startar och löper på distans från den 1/10 och tre veckor framåt. Den 23-24/10 hålls kursens internat (troligtvis i Stockholm). Kursen avrundas och utvärderas därefter under en vecka på distans. Kursen omfattar totalt 35 undervisningstimmar
Kursen, med kursmaterial, är avgiftsfri liksom kostnader för internatet. Kostnader för resor till och från internat samt eventuell nersättning i tjänst, står deltagaren eller deltagarens organisation för.
Intresserade pedagoger, cirkelledare och folkhögskollärare anmäler intresse till mailmal-cfl@folkbildning.net med namn, adress, organisation, telefonnummer och e-postadress. Sista ansökningsdag är den 15/9-03.
Ytterligare Frågor om kurserna kan ställas till Ingemar Svensson CFL, 011-24 04 50, ingemar.svensson@cfl.se eller till Keith Bryant, CFL, 0611–55 79 79, keith.bryant@cfl.se
------------------------------------------------
FOLKBILDNINGSRÅDET INFORMERAR är ett digitalt nyhetsbrev som skickas som e-post till folkhögskolor, studieförbund, länsbildningsförbund m.fl. Varje utskick läggs också ut i mappen "Folkbildningsrådet info" på Folkbildningsnätet, vilken dessutom är åtkomlig från rådets webb-plats: www.folkbildning.se > FBR informerar.
Eventuella bilagor skickas normalt med som så kallade pdf-dokument, vilket innebär att man måste ha gratisprogrammet Acrobat Reader, minst version 3.0, för att kunna läsa dokumentet på skärmen och skriva ut det. (Acrobat Reader kan hämtas från www.adobe.se och finns också i mappen "Folkbildningsrådet info" på Folkbildningsnätet.)
Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm.
Tel: 08-412 48 00, fax: 08-21 88 26.
E-post: fbr@folkbildning.se
|