FOLKBILDNINGSRÃ…DET INFORMERAR 2000-09-20
--------------------------------------
Info 2 Regeringens budget-
proposition för år 2001
--------------------------------------
I budgetpropositionen kan bl.a. följande noteras under respektive utgiftsområde.
Utgiftsområdet 15 Studiestöd
Studiehjälp
Studiebidraget i studiehjälpen (16-19 år) höjs fr.o.m. den 1 januari från nuvarande 850 kr i månaden till 950 kr i månaden.
Extratilläggen och inackorderingstillägg ligger kvar med oförändrade belopp.
Studiemedel
Det nya studiestödssystemet träder som bekant i kraft den 1 juli 2001.
Se tidigare FBR info meddelanden.
Vuxenstudiestöd m.m.
Med anledning av att det nya studiestödssystemet träder i kraft beviljas inte fr.o.m. den 1 juli 2001 SVUX respektive SVUXA till nya sökande.
P.g.a. av det förbättrade arbetsmarknadsläget, förändringarna enligt ovan betr. SVUX och SVUXA, neddragningen av platserna inom Kunskapslyftet, att möjligheten till att studera ett andra år med särskilt utbildningsbidrag upphört så minskas anslaget för vuxenstudiestöd från ca 7,6 miljarder kr år 2000 till
5, 8 miljarder kr år 2001.
Bidrag till vissa organisationer m.m.
Fr.o.m. den 1 juli anvisas medlen (ca 26 mkr) för korttidsstudiestöd och internatbidrag till dels Statens institut för särskilt utbildningsstöd (Sisus) för bidrag till personer som har inkomstbortfall och/eller internatkostnader i sam- band med studier och dels som statsbidrag till LO och TCO för rekrytering av kortutbildade för studier av mindre omfattning.
Sisus skall också fördela medel till handikapporganisationerna samt även timersättning till studerande i vuxenutbildning för utvecklingsstörda (särvux).
Utgiftsområdet 16 Utbildning och universitetsforskning
Kunskapslyftet
Som framgått av föregående information minskas fr.o.m. den 1 juli år 2001 antalet platser inom den kommunala delen av Kunskapslyftet med 15 000 i relation till de 102 000 platser som finns år 2000. Folkhögskolans platser minskas samtidigt med 700 i relation till de 10 000 platser som finns år 2000.
Regeringen anför som skäl för detta den bedömning som gjordes i vårpro- positionen. Fr.o.m. år 2003 beräknades ett behov av 56 000 platser för kunskapslyftet eller rättare sagt dess fortsättning.
I den nu lagda propositionen framhåller regeringen att en rad skäl talar mot en så kraftig minskning av volymen från ett år till ett annat. Reduceringen bör istället ske successivt under perioden 2001-2003. Regeringen avser att i den kommande propositionen om vuxnas lärande i januari månad 2001 återkomma till frågan om hur minskningen skall genomföras utan att den pågående förnyelsen av vuxenutbildningen avstannar.
Av regeringens anslagsberäk-ningar för åren 2002-2003 framgår samtidigt att man håller fast vid sin bedömning och beräkning av den kommunala delen av kunskapslyftet (56 000 platser) som angavs i den ekonomiska vårpro- positionen.
Regeringen gör vidare bedömningen att den successiva anpassningen till den nya och lägre nivån bör ske parallellt inom folkhögskolan och den kommunala vuxenutbildningen men på sådant sätt att folkbildningens proportionella andel av kunskapslyftet samtidigt bör öka något.( Anm. Detta blir också en realitet redan fr.o.m. den 1 juli år 2001 i och med att neddragningen på den kommunala delen är dubbelt så stor som för folkhögskolans del.).
Detta innebär att av beräkningarna för folkbildningsanslaget åren 2002 - 2003
framgår att en fortsatt minskning av anslagsnivån planeras. Den gjorda beräkningen avser dock hela folkbildningsanslaget varför man ej kan dra samma tydliga slutsatser om konsekvensen för antalet extra platser till folkhögskolan som vad som vi ovan bedömt gäller för den kommunala delen av Kunskapslyftet.
Uppsökande verksamhet och utbildning i samhällsfrågor
Regeringen föreslår oförändrat 40 mkr. Av medlen, som tidigare främst gått till de fackliga huvudorganisationerna, skall högst 5 mkr användas för aktiviteter inom handikapporganisationerna. Vidare anges att verksamheten förutsätts ske i nära kontakt med anordnarna av kunskapslyftet.
Distansutbildningsmyndigheten
Distansutbildningsmyndigheten i Härnösand (Distum) föreslås få ett eget anslag som för år 2001 beräknats till 60, 8 mkr. I detta inkluderas medel för fördelning av 700 högskoleplatser samt 25 mkr för utveckling av distansme- toder inom folkbildningen. Till detta skall läggas 7 mkr från ett anslag
(25:70 Särskilda utgifter inom universitet och högskolor m.m.)
Kommande propositioner
Av den propositionsförteckning som regeringen lämnade till riksdagen i samband med dess öppnande framgår bl.a.:
januari 2001 Om vuxnas lärande
januari 2001 Eftergymnasial utbildning
januari 2001 Rekrytering till högre utbildning
-----------------------------------------------------------------------------------------
FOLKBILDNINGSRÅDET INFORMERAR är ett digitalt nyhetsbrev som skickas som e-post till folkhögskolor, studieförbund, länsbildningsförbund m.fl. Varje utskick läggs också ut i mappen "Folkbildningsrådet info" på Folkbildningsnätet.
Eventuella bilagor skickas normalt med som så kallade pdf-dokument, vilket innebär att man måste ha gratisprogrammet Acrobat Reader, minst version 3.0, för att kunna läsa dokumentet på skärmen och skriva ut det. (Acrobat Reader kan hämtas från www.adobe.se och finns också i mappen "Folkbildningsrådet info" på Folkbildningsnätet.)
En del av informationen kommer också att finnas tillgänglig på Folkbildningsrådets webb-plats på Internet: www.folkbildning.se
Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm.
Tel: 08-412 48 00, fax: 08-21 88 26.
|