Länk: Hem
Länk: SökLänk: Hjälp


Riksdagsbeslut om ny lärarutbildning
Publicerad: 2000-10-18
FOLKBILDNINGSRÃ…DET INFORMERAR 2000-10-118

Information frÃ¥n Lasse Magnusson tel. 08 - 412 48 06     lasse.magnusson@folkbildning.se
---------------------------------------------
Riksdagsbeslut om ny lärarutbildning ---------------------------------------------
Majoriteten i riksdagens utbildningsutskottets majoritet, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, ställer sig helt bakom regeringens förslag till en ny lärarutbildning och lärarexamen (UbU3 En för- nyad lärarutbildning).

Förslaget innebär bl.a. att

– Tre olika delar ska ingå i lärarexamen – en gemensam del på 60 poäng för alla lärarstudenter, där pedagogik, specialpedagogik, metodik m.m. ingår, en inriktning mot stadium och ämnen som ska omfatta minst 40 poäng och en specialisering på minst 20 poäng. Specialiseringen kan vara en fördjupning eller en breddning av tidigare studier.

– Minst 10 av de 60 poängen i den lärargemensamma delen ska vara verksamhetsförlagda. Detsamma gäller 10 av de 40 "inriktningspoängen".

– Lärarexamen kommer att omfatta minst 120 poäng. Utbildningen för förskollärare och fritidspedagoger förlängs med 20 poäng till 140 poäng och för att bli lärare i yrkesämnen på gymnasiet kommer det att krävas minst 120 poäng, vilket är 20 poäng mer än i dag.

– Det räcker med att ha bestämt sig för att bli lärare för att söka till lärarutbildningen. Först när utbildningen är påbörjad behöver en student välja inriktning.

– För den som har andra utbildningar och erfarenheter i botten kan det gå att få lärarexamen genom att enbart läsa den lärargemensamma delen på 60 poäng.

– Den nya lärarexamen ersätter de lärarexamina som finns i dag, med undantag för flyglärarexamen, folkhögskollärarexamen och specialpedagogexamen.

– Fortbildning för lärare ska i framtiden kallas kompetensutveckling och här ges också möjligheter att vidga ämneskunskaperna.

– Universitet och högskolor med lärarutbildningar ska också ha forskning inom de lärarspecifika ämnesområdena.

Vuxenlärarutbildning

Anm. Som ovan framgår kvarstår alltså folkhögskollärarlinjen i Linköping som en egen lärarutbildning. Flera remissinstanser hade också pekat på behovet av en ny specifik vuxenlärarutbildning där folkhögskola/folkbildning skulle kunna finnas med som en egen inriktning inom vuxenlärarutbildning. Så blir alltså inte fallet. Däremot kvarstår, i den nya samlade lärarutbildningen, att studerande där kan som del av sin utbildning välja att inrikta denna mot undervisning av vuxna.

I sin kommentar till en riksdagsmotion om lärare för vuxenundervisningen framhålls att "utskottet räknar med att lärosäten som har speciell kompetens när det gäller vuxenpedagogik kommer att se till att den kommer till användning i deras utbud av kurser inom de tre utbildningsområden som tillsammans utgär lärarutbildningen".

Riksdagens väntas debattera ärendet den 25 oktober. Regeringen räknar med att den nya lärarutbildningen ska genomföras från den 1 juli 2001.

Utskottsbetänkandet kan i sin helhet hämtas via www.riksdagen.se

-------------------------------------------------------------------------------------------
FOLKBILDNINGSRÅDET INFORMERAR är ett digitalt nyhetsbrev som skickas som e-post till folkhögskolor, studieförbund, länsbildningsförbund m.fl. Varje utskick läggs också ut i mappen "Folkbildningsrådet info" på Folkbildningsnätet.

Eventuella bilagor skickas normalt med som så kallade pdf-dokument, vilket innebär att man måste ha gratisprogrammet Acrobat Reader, minst version 3.0, för att kunna läsa dokumentet på skärmen och skriva ut det. (Acrobat Reader kan hämtas från www.adobe.se och finns också i mappen "Folkbildningsrådet info" på Folkbildningsnätet.)
En del av informationen kommer också att finnas tillgänglig på Folkbildningsrådets webb-plats på Internet: www.folkbildning.se

Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm.
Tel: 08-412 48 00, fax: 08-21 88 26.
E-post: fbr@folkbildning.se
www.folkbildning.se








Klicka för en utskriftsvänlig version


Adress: Box 730 · 101 34 Stockholm · Sweden · Tel: +46-8-412 48 00 · Fax: +46-8-21 88 26 · E-mail: fbr@folkbildning.se

Producerad av Empir AB